Ahad, 12 November 2017

Tasneem Naturel Balm untuk bayi


Sejak pertengahan tahun ini, saya mula ternampak balm baby yang sangat comel. Baru-baru ini sahaja saya mula membuat bacaan dan mencari bahan yang terkandung di dalam Tasneem Naturel Balm ini.

Masya Allah. Saya jadi jatuh hati.

EO. Pasti sebahagian daripada kita sudah maklum akan EO ini. EO ialah short form dari perkataan Essential Oil. 

Apa itu Essential Oil (EO)?

EO ini sebenarnya ialah minyak pati tumbuhan yang diambil daripada bunga, daun, buah atau kulit pokok. EO ini ada aroma sendiri dan cara mengambilnya ialah melalui proses penyulingan, enfleurage atau teknik maceration.

Jenis-jenis Tasneem Naturel balm


Setiap satu Tasneem Naturel Balm ini mempunyai fungsinya sendiri.

Coughflu Time

Balm ini memang wanted. Terutama apabila musim hujan atau panas terik. Bila anak mula selsema dan batuk berkahak, kita pasti harap anak segera sembuh. 

Coughflu Time ini berperanan membantu kurangkan selsema, mencairkan kahak, melegakan athma dan membantu mengurangkan suhu demam.

Tummy Time

Kita memang risau bila anak meragam sebab sakit perut, kan? Tummy Time membantu dari segi buang angin dari perut, melegakan perut yang sebu, membantu meredakan kembung perut dan fungsinya macam minyak Yu Yi.


Sleep Time

Biasanya digunakan untuk membantu ibu yang mempunyai anak yang sukar tidur. Dengan Sleep Time, ia membantu anak mudah tidur dan lena. Jadi apabila anak dapat tidur yang berkualiti insya Allah dia akan bangun dengan emosi yang lebih baik.


Calm Time

Ha, ini memang saya cari sebab kadang-kadang emosi ummi ni pula turun naik bila dengar anak meragam dengan high-pitched suara. Hee..

Calm Time membantu memberi keselesaan dan kurangkan tekanan yang dialami oleh bayi, mengurangkan keletihan dan membuatkan pemakai lebih tenang.

Nampaknya Tasneem Naturel Balm ini memang menjadi #KitBaby pilihan saya!

Dengan saiznya yang comel dan hanya seberat 50g (sebuah bekas), memang mudah dibawa ke mana-mana. Letak dalam beg tangan supaya mudah dicapai.

Bayi sahaja ke boleh guna? Tidak. Orang dewasa pun boleh pakai. Insya Allah.


Saya akan berkongsi dari masa ke semasa ya. Jumpa lagi.


Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Komen

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015