Isnin, 15 Januari 2018

Tidur vs Sleep



Bila anak tidur lewat,
Mak pun kena tidur lewat.

Esok nak kena pergi kerja pula, kan. Itu yang jadi mata 🐼

Bila anak / mak tak cukup tidur mulalah timbul anak meragam atau mak yang cepat naik angin. Opss 😅

Mengikut kajian banyak kesan negatif tidur lambat :

🔎 Tingkatkan risiko diabetis
🔎 Tingkatkan risiko obesiti
🔎 Sakit kepala
🔎 Kemurungan
🔎 Sakit belakang
🔎 Penyakit jantung

Oleh itu, kita perlu betulkan dahulu pola tidur anak. Ha, lihat gambar rajah di bawah :


Jadi, cabaran ibu sekarang ialah macam mana nak bagi anak lena?

☑ Lihat pemakanan anak
☑ Betulkan pola tidur anak
☑ Tenangkan emosi anak

Dan boleh cuba "apply" Sleep time balm dari Tasneem Naturel.

Dalam Sleep ada EO Cedarwood yang bantu mendapatkan tidur yang lena. Bukan itu sahaja, ada lagi 6 - 7 
EO yang terkandung dalam Sleep time ini :


Menarik, kan? Baunya pun harum. Balm Sleep ni bau Lavender. 

Pengalaman saya pun, jika anak nak tidur tengahari dan malam, saya akan sapu. Sebab sebelum ini memang banyak sangat 'drama' bila suruh tidur. Alhamdulillah, dalam 10 minit mereka dah terlena.

Bukan nak kata sapu Sleep je anak terus tidur. Tak. Bukan macam tu. Sebenarnya sapu Sleep ni nak bantu anak dapatkan tidur yang lena dan memberi rehat kepada mereka.

Nak sapu pun ada caranya. Bukan main calit je 😂 


Mak pun dapatlah bertenang sekejap, kan? 😉 

Jumpa lagi.

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015