Halaman

Jumaat, 26 Januari 2018

Kelas Memasak Anak-anak


Pagi ini, anak-anak bersiap awal dari hari biasa. Mereka teruja mahu ke kelas masakan.

Sebenarnya bukanlah anjuran khas dari mana-mana pihak. Hanya kami dan anak-anak kawan sahaja 😊

Alhamdulillah, tiada masalah besar sepanjang kelas berlangsung. Malahan, kami dapat banyak manfaat dari aktiviti ini dan memang banyak juga ruang yang akan diperbaiki akan datang.

Kami membuat biskut Nestum. Hanya menggunakan sukatan cawan dan sudu. Jadi lebih mudah untuk anak ikuti.

*Nota : resipi ini bukan gluten-free. 


Sumber resipi : Saya tidak tahu sumbernya sebab diperolehi dari rakan.

Daripada sesi ini, dapat diperhatikan :

1. Keseronokan anak terlibat dalam aktiviti di dapur : membantu susun atur perkakas, mengambil bahan, mengagih acuan.

2. Kesungguhan anak memasak : menyukat bahan dengan betul, menjalankan mesin pemutar, menguli doh dan menerap acuan.




3. Kreatif : cuba jaya dengan keputusan sendiri untuk menguli doh, mendapatkan ketebalan doh yang sama nipis, menghias biskut.



4. Kerjasama : walaupun pada awalnya banyak drama 😂 Tetapi lama-kelamaan mereka mula memahami dan tiada lagi konflik. 

5. Kebersihan : membasuh tangan, mengelap dengan kering, membasuh peralatan, mengemas tempat memasak dan memasukkan biskut yang telah masak ke dalam bekas kedap udara.

Selepas ini kami perlu sediakan apron, penutup kepala, sarung tangan (jika bersesuaian) dan agihan tugas dengan lebih jelas. Insya Allah.
Khaulah dan ibu susu :)

Macam biasa 2-3 tray pertama memang habis licin dimakan, tray seterusnya dapatlah kami simpan sedikit untuk abi, baba dan nenek 😂 Alhamdulillah, Allah bagi sedap 👍


Ini jelah yang elok sikit 😉

 Nak masak apa pula seterusnya? 😘

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

1 ulasan:

  1. MasyaALLAH...Seronoknya... kalau dekat, mesti nak hantar anak join sekali

    BalasPadam