Ahad, 11 Julai 2021

Galakan baca Iqra'

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ 

 Minggu ini cubaan untuk ajak Aman mengaji hari-hari. Dia dah boleh baca sedikit-sedikit cuma tidaklah setiap hari mahu mengaji. Ok sahaja kan. Tapi mengenangkan masa umi pun dah tak lama lagi nak naik kerja, umi usahakan juga insya-Allah.


Sekarang Aman baca Iqra' at-Taisir modul 2. Baca kalimah sambung. Tempoh hari, ada lalu posting kawan Facebook cara dia tarik minat anak lelakinya mengaji. Puan Hamidah cetak kalimah dari Iqra' dan minta anaknya sebut dan tampal. Terus Allah bagi Ilham untuk buat aktiviti dengan anak.


Jadilah empat ini dahulu. Nanti umi buat lagi. Insya-Allah. Sekarang dalam kepala fikir nak ajar abang ngah mantapkan perbendaharaan kata Bahasa Inggeris dahulu. Punyalah bercinta dia nak menghadap buku. Dan nak ajar anak-anak ni kemahiran memasak dari awal. Doakan saya ya. Living skill sangat penting kan. Dengan harapan mereka boleh berdikari dan boleh survive bila diletak di mana-mana.


Bahan belajar Aman

Ini huruf ش fathah (berbaris atas). Saya lekatkan kertas A4 putih pada kad manila dan tampalkan sedikit plastik balut buku. Ada satu set lagi kalimah yang dibuat. Jadi dia perlu baca kalimah dan letakkan pada perkataan yang sama. Huruf ص fathah.

Ini tak ada aktiviti padankan. Hanya baca sahaja. Buat tema ampaian baju bayi. Dah itu sahaja yang saya tahu lukis. Hee.Huruf ض fathah.

Sebenarnya nak lukis iPad tapi tak nampak sangat pula bila dah siap. Haha. Tak mengapalah. Itu yang saya tampal washi tape di keliling garisan. Kali ini buat jigsaw puzzle. Anak baca, camkan dan cantum puzzle tersebut.Huruf ط fathah.

Gunakan apa yang ada di rumah. Memang simpan stok cawan kertas saiz comel untuk aktiviti begini. Punyalah sorok benda ni daripada anak-anak. Hee. Ok tema rumah. Anak baca, camkan kalimah dan padankan cawan dengan bulatan tu.Jumpa lagi insya-Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015