Sehari sebelum raya.
Dari pagi baru proses bawang besar, bawang putih dan segala bahan nak buat rendang cili api. Tapi selepas berbuka baru mula masak. Ha, betul pun raya hari Rabu. Sebab ada ura-ura kata hari Khamis. Rendang cili api resipi mak mentua. Kuikutkan sahaja.
Ayam 3 ekor
2kg bawang merah *
5 labu bawang putih *
halia *
segenggam cili api *
lengkuas *
5 batang serai yang gemuk-gemuk *
Santan 3kg
daun limau purut
gula melaka
garam
* Bahan dikisar halus
Cara buat
Ayam digoreng separuh masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
Tumis semua bahan kisar sehingga masak. Masukkan gula melaka dan garam.
Masukkan santan.
Masukkan ayam.
Buat rendang memang ambil masa lama. Sentiasa kacau supaya tak hangit dan berketul santannya.
Entah berapa lama saya buat sebab selang-seli layan anak kecil. Hee.. Alhamdulillah ada periuk tekanan, bolehlah masak nasi impit 40 minit siappp.
Pagi raya
Bangun macam waktu sahur. Urus diri dan anak-anak, solat, mula goreng bihun dan hidang semua makanan. Ngam-ngam 6.40 pagi semua siap. Sebelum 7.30 pagi semua dah bergerak untuk solat sunat hari raya. Tahun ini abi jadi imam solat raya, maka kami semua ke Surau Kampung Bukit Kecil. Mentua pun ikut sekali.
Surau tiada tangga landai jadi bantu suami angkat kerusi roda mak dan ayah.
Alhamdulillah,
Selamat hari raya semua.