Ahad, 29 April 2018

Buku Resipi dan Resipi Semperit


Orang dulu-dulu (orang tua) mesti ada buku resipi sendiri, kan? Saya suka lihat buku resipi mak saya. 

Buku tebal, warna coklat, ada daftar isi kandungan (resipi), bilangan muka surat yang dinomborkan dengan tulisan tangan dan sudah pasti tulisan resipi! 

Adakalanya sudah berconteng dengan nota tambahan, sama ada menggunakan pen biru atau pen merah.

Sebenarnya sudah sekian lama mak menyuruh kami menyalin semula resipi-resipinya. Seingat saya sejak saya mula masuk universiti hampir 20 tahun lalu. Tapi kami sempat buat separuh jalan sahaja. Menulis tangan tau. Haha. Agaknya kami tak cukup gigih waktu itu.

Kini, buku resipi mak sudah semakin rapuh. Perlu berhati-hati untuk selak halaman demi halaman. Ya Allah, moga saya sempat tulis / catat semula resipi mak ni.

Beberapa hari lalu, mak mengirim sekeping kertas melalui anak saya dengan pesanan : "Beri pada ummi. Ini salinan asal resipi semperit nek ummi."


Saya terkedu.

Ya, kami sudah lama tak buat semperit klasik ini. Allah, moga saya dapat tunaikan hajat emak tahun ini.

Baik, saya kongsikan resipinya. Maaf ya tiada gambar. Nanti jika berkesempatan buat, saya ambilkan gambar insya Allah.

Kuih semperit.

Bahan-bahan 

1 biji telur (kuning sahaja)
1 ¼ cawan gula icing
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastard
2 cawan tepung gandum
1 cawan planta
1 camca teh vanila
¼ camca teh baking powder

Cara-cara :

1. Gula dan planta pukul agak kembang.
2. Masukkan kuning telur dan kacau.
3. Masukkan vanilla. Kacau.
4. Bila sebati, masukkan semua tepung dan uli sehingga sebati.
5. Terap.

* Tip : jika adunan keras, tambahkan planta sedikit semi sedikit sehingga lembut seperti yang dikehendaki.

Boleh sahaja double the ingredients jika mahu buat banyak.

Semoga bermanfaat 😃

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015