Jumaat, 11 Mac 2016

15 buku parenting yang berkesan di jiwa (Bahagian 1)
Khas untuk ibu bapa semua. Ada banyak buku keibubapaan di pasaran sebagai panduan kita mendapatkan tip dan kaedah mendidik anak menjadi anak yang sempurna, soleh / solehah mahupun berjaya dalam erti kata masing-masing.


1. Indahnya Didikan Awal Anak Cara Islam terbitan PTSSumber gambar : Laman web PTS


2. 100 Panduan Mengajar Komunikasi, Bahasa dan Literasi oleh Susan Elkin terbitan ITBM


Ia menyenaraikan 100 aktiviti yang boleh dilakukan untuk memperkenalkan anak kepada bahasa tanpa rasa tekanan. Masya Allah.
Ulasan lanjut di sini 3. Saat Berharga Untuk Anak Kita


An eye-opening book buat saya. Sangat banyak teguran ustaz yang menyedarkan. Sekecil-kecil perkara di mata kita adalah sebesar-besar perkara dalam diri anak. Misalnya perhatian yang diperlukan mereka yang tidak diperhatikan betul-betul oleh ibu bapa. 


4. Segenggam Iman Anak Kita oleh Ustaz Mohammad Fauzil AdhimSumber gambar : di sini


Buku ini bertemakan keibubapaan. Bagaimana mendidik anak beriman kepada Allah dengan sebenar-benarnya atas kesedaran dan bukan sekadar ikut-ikutan.

Buku ini membuka lembaran perspektif baru dalam saya mendidik anak. Peri pentingnya mengajari iman terlebih dahulu sebelum mengajar al-Quran.

Peringatan dan kefahaman iman yang dipasak sedari kecil akan tertanam kukuh dalam minda anak-anak namun pendidikan agama lain juga haruslah seiring.

Apa yang saya suka ialah penulis turut menyertakan pandangan dan ulasan kritikal beliau terhadap panduan dan tip dari tokoh-tokoh dari barat dan dari dunia Islam itu sendiri. Tidak kurang juga pengalaman yang dilalui semasa mendidik anak.


5. 10 Bersaudara Bintang Al-QuranSumber gambar : Laman web Goodreads.com 

Buku ini mengenai sepasang suami isteri yang berjaya mendidik kesemua anaknya menjadi penghafal Al-Quran. Anaknya bukan seorang, dua orang atau empat orang tetapi sepuluh orang. Masya Allah! Luar biasa sekali.

Namun jelas sekali, pasangan Mas Tamim dan Ibu Wiwi ini telah sepakat mempunyai visi dan misi yang sama. Maka mereka bergerak memajukan perancangan mereka sehingga lahirnya permata-permata Hafiz dan Hafizah Quran dalam rumah mereka.


Ulasan lanjut di siniJumpa lagi.Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Ummu Khaulah (Aina Dayana Hilmi)

Instagram : @ainadayanahilmiTiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015