Sabtu, 19 Mac 2016

Lapbook : Mata


 Alhamdulillah, Allah memberi kesempatan dan ilham untuk buat lapbook mengenai mata kali ini. Meskipun sebenarnya kami meminjam sebuah buku bahasa Inggeris dari perpustakaan pada bulan Januari yang lalu. Bukunya comel sahaja.

Tajuknya The Eyes. Berkulit warna ungu dan berwarna-warni penuh.Pada waktu itu, kami baru sahaja selesai mengikuti kuliah tafsir Surah Al-Balad. Si anak menyebut, "Ummi, macam dalam surah al-Baladlah. Ada pasal mata." Saya agak terkejut. "Yakah? Ayat yang mana ya?" Lalu dibacakan ayat 8 dari surah Al-Balad.


Bukankah kami telah menjadikan untuknya sepasang mata.

Ha, mengapa ya Allah sebut pasal mata dalam al-Quran? Mesti ciptaan mata ini satu ciptaan Allah yang hebat, betul tak? Mari kita baca buku ini.

Konsep mengenai mata diterangkan secara ringkas dan mudah difahami oleh anak-anak. Akhirnya kami buatkan lapbook seperti di bawah :

Ayat Quran 
Gambar rajah mata secara ringkas
Enam warna mata utama di dunia
Allah cipta mata untuk kita ...
Jom Jaga Mata Apabila adik yang berkerja sebagai optometri balik kampung, dia terangkan dengan lebih lanjut mengenai mata ini. Seronok! Buat eksperimen ringkas. Insya Allah akan kongsikan nanti.Semoga bermanfaat :)


Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Ummu Khaulah (Aina Dayana Hilmi)
Instagram : @ainadayanahilmi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015