Isnin, 22 Ogos 2016

Allah Itu Dekat


Subhanallah. Ada satu kejadian yang berlaku hari ini menyebabkan satu-persatu kata-kata Allah terbayang dalam minda.

Surah Al-Hadid ayat 22 hingga 23 :

Tiada satu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab  (Loh Mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.

(Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri. 

Surah Al-An'aam ayat 152 :

Dan janganlah kamu hampiri harta anak yatim melainkan dengan cara yang baik (untuk mengawal dan mengembangkannya), sehingga ia baligh (dewasa, serta layak mengurus hartanya sendiri); dan sempurnakanlah segala sukatan dan timbangan dengan adil - Kami tidak memberatkan seseorang dengan kewajipan melainkan sekadar kesanggupannya - dan apabila kamu mengatakan sesuatu (semasa membuat apa-apa keterangan) maka hendaklah kamu berlaku adil, sekalipun orang itu ada hubungan kerabat (dengan kamu); dan perjanjian (perintah-perintah) Allah hendaklah kamu sempurnakan. Dengan demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu beringat (mematuhi-Nya). 

Surah al-Balad ayat 4 :

Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya)

Surah Fussilat ayat 51 :

Dan apabila Kami kurniakan nikmat kepada manusia, berpalinglah dia serta menjauhkan diri (dari bersyukur) ; dan apabila dia ditimpa kesusahan, maka ia berdoa dengan panjang lebar.


Qaddarallahu ma sha a. :)

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi 
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak  
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015