Khamis, 22 Jun 2017

Berkatalah yang baik-baikBismillahirrahmanirrahim.

Dua tiga hari ini kerap terdengar anak-anak yang lalu atau bermain di hadapan rumah menuturkan perkataan b*d**, b*****g, s*** dengan selamba. Ada juga yang terdengar di masjid usai solat terawih. Anak-anak yang belajar al-Quran pun ada yang begitu. Apabila ditinjau muka mereka biasa sahaja. Tak ada tanda bergaduh dengan kawan.

Jadinya, saya fikir ia sudah jadi kebiasaan bercakap bagi mereka. Sedihnya :( Bila diadukan kepada suami, katanya tegur sahajalah. 

Daripada Abu Hurairah RA , Nabi Sollallahu'alaihi wasallam bersabda : Mencarut adalah sejenis sikap kasar. Dan sikap kasar balasannya adalah neraka. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Selepas solat terawih semalam, saya pergi jumpa anak-anak yang sedang bermain. "Kita orang Islam digalakkan cakap baik-baik. Kamu tahukah apa yang kamu cakap tu? Adakah ia beri pahala kepada kamu?". Anak-anak ini tersengih sambil gelengkan kepala.

"Nabi cakap perkataan yang baik adalah sedekah. Maknanya dapat pahala. Sayangnya Allah kat Kita. Bagi pahala free je. Lepas ni cakap yang baik-baik je. Sebab cakap ni doa."

"Baik makcik." 

😌

#ramadan2017

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015