Khamis, 20 Ogos 2015

Anakku obses gajet

Sebagai ibu bapa, kita pasti inginkan yang terbaik untuk anak-anak kita. Pelbagai info dicari, dibaca dan cuba dipraktikkan. Ketika melahirkan Khaulah hampir lima tahun lepas, kami suami isteri pernah membuat pelan pendidikan anak-anak. Ia termasuklah perancangan makanan, sistem didikan al-Quran dan kewangan.

Dalam pada berhati-hati dengan perkara yang dinyatakan, saya terlepas pandang satu perkara ; penggunaan telefon pintar. Waktu itu kartun Upin Ipin sangat popular (sehingga kini) dan anak mempunyai akses terhadap YouTube dan televisyen yang terhad tetapi sesekali terlepas juga.

Sehinggalah pada suatu hari saya terbaca artikel akan bahaya skrin sentuh dan penggunaan gajet secara berlebihan kepada anak di bawah usia 2 tahun. Dikatakan inilah antara punca yang menyumbang kepada kurang daya tumpuan anak di sekolah ketika sesi pembelajaran.

Sebab lain - ia akan menjadikan anak kita pasif, pemarah dan obses. Takutnya saya. Bagaimana kita boleh mengatasi perkara ini?Jumpa lagi dalam entri seterusnya. Insya Allah :)


Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Ummu Khaulah (Aina Dayana Hilmi)
Instagram : @ainadayanahilmi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015