Ahad, 3 Julai 2016

Aktiviti Ramadan : Belajar perkataan ريح (angin)


Membaca firman Allah mengenai angin membuat hati rasa insaf. Bagaimana hebatnya kejadian angin ini, lebih hebat tuhan yang menciptakannya.

Saya hanya mengambil beberapa potong ayat dari al-Quran yang menyebut tentang angin dan ditambah penerangan sedikit untuk anak-anak. Sambil menunjukkan video tentang angin ribut dan angin di tepi laut yang tenang. 

Antara ayat yang diambil ialah dari Surah Ar Rum ayat 48 :

Ar-Rum ayat 48
Maksudnya :

Allah jualah yang menghantarkan angin, lalu angin itu menggerakkan awan; kemudian Allah menyebarkan awan itu di langit sebagaimana yang dikehendakiNya dan menjadikannya berkelompok-kelompok; lalu engkau melihat hujan keluar dari celah-celahnya. Maka apabila Allah menurunkan hujan itu mengenai sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambanya, mereka serta merta bergembira;

Ya, Allahlah yang menjadikan dan menghantarkan angin. Satu perkara yang sangat ditekankan dalam mengajar tauhid kepada anak. Dalam ayat ini diceritakan proses awal kejadian hujan. Nanti akan bersambung dalam aktiviti lain untuk menunjukkan proses kejadian hujan kepada anak-anak. Insya Allah.

Kami buat origami kipas. Agak sukar untuk anak berusia 4 tahun ke bawah untuk mengikut arahan ;) Hanya kakak yang dapat buat sendiri tanpa bantuan sehingga siap. Alhamdulillah. Yang lain sabar menunggu ummi melipat kipas-kipas mereka.
Apabila dipasang pada batang aiskrim, saya pun tidak tahu cara yang betul. Saya tebuk sedikit bahagian tengah, Gunakan butang baju melayu lama (yang sudah tiada pasangan) dan lekatkan pada batang ais krim dengan blue tag. Jadilah.... mereka halakan pada kipas yang berpusing. Hihi..Nota :

Boleh lihat gambar rajah di bawah ini untuk arahan yang lebih jelas. Selamat mencuba!

Sumber dari : Paper Origami Blog
Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Ummu Khaulah (Aina Dayana Hilmi)
Instagram : @ainadayanahilmi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015