Jumaat, 1 Julai 2016

Aktiviti Bercerita : Violet's House


Akhir-akhir ini anak yang kecil semakin kerap mengulit buku. Antara buku yang kerap di'bacanya' ialah siri Einstein : Violet's House.

Buku ini telah lama saya beli. Mungkin sudah lebih 4 tahun berada dalam rak buku di rumah. Bermula dengan Khaulah diikuti dengan Abdullah Naufal, dan kini Asma' memang menggemari buku ini.

Buku ini berkulit keras (jenis board book), bersaiz besar, berwarna-warni dan ada kesan sensori di dalamnya. Memang anak-anak sangat teruja dan ralit membaca buku ini! Mereka suka merasa sensori yang ada.

Saya tidak pasti berapa harganya kerana saya beli second hand book ini melalui sebuah laman blog satu ketika dahulu. Blog itu kini sudah tidak berfungsi lagi.

Tak mengapa anak-anak koyakkan buku, baling buku dan conteng buku kerana matlamat asal mahu menyemai minat membaca pada anak-anak. Lepas dah minat baru boleh ajar membaca dengan gembira ;) Perlulah pilih buku yang sesuai iaitu berkulit lembut atau keras supaya tidak mudah koyak dan tahan lasak. Maklumlah, tahap kesabaran ibu ayah pun kadang kala teruji. Hehe.. Mana tahan tengok buku yang dibeli dengan harga yang mahal dikoyak-koyak. Grr..

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Ummu Khaulah (Aina Dayana Hilmi)
Instagram : @ainadayanahilmi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015