Khamis, 25 Oktober 2018

HSGS Melaka First PlaygroupAlhamdulillah, dapat hadir ke perjumpaan pertama Ahad minggu lalu. Terima kasih suami yang memberi keizinan dan menghantar kami ke tempat program.

HSGS ialah singkatan kepada Homeschooling Genius Syurga, sebuah platform kumpulan di Facebook untuk para ibu berkongsi idea aktiviti anak-anak. Ia dipelopori oleh Pn Shahsuzlina Omar atau lebih mesra dengan panggilan Kak Lin.

Untuk Negeri Melaka, admin HSGSnya ialah Pn Sakinah Rafiee yang mula saya kenali seawal tahun 2009 dahulu. Seorang ibu muda yang penuh semangat dan ‘humble’. Psstt..Chocolate Chip cookies dia sangat sedap! ;)

Ok, kami memilih Tasik Ayer Keroh sebagai tempat berkumpul. Meskipun diuji sedikit dengan cuaca tetapi ia tidak menghalang hampir 15 buah keluarga datang berhimpun. Aktiviti terisi penuh antara jam 10 pagi hingga 12 tengahari itu.

Ada 2 aktiviti sempat dijalankan iaitu :

1)    Buku Alam – anak-anak dikehendaki mencari daun, batu dan ranting dan ditampal dalam folio Buku Alam masing-masing. Macam-macam gaya anak ini mencari bahan.
2)    Cop sayuran – ini kami bawa siap-siap dari rumah. Saya bawa bawang besar (yang dipotong melintang), bendi, sayur sawi dan lobak. Anak-anak mewarnakan dan mencorakkan kertas mereka dengan begitu tekun sekali.

Mujur juga ada kawan (Kak Fida). Sebab kami tertinggal tikar dan kehilangan berus warna semasa baru sampai. Biasalah, tercicir di mana-mana. Hee.
Waktu makan tengahari memang ditunggu-tunggu. Anak-anak ini sudah kelaparan agaknya. Menu yang paling laku ialah bihun goreng (Pn Sal dari Merlimau) dan buah tembikai. Sedap! Alhamdulillah. Banyak sungguh makanan terhidang sehingga tak tercapai mahu rasa semua. Hihi.

Saya pun sempat jamah satu cekodok dan sepotong sandwich sardin. Tak tertelan rasanya sebab memerhati 6 anak yang dibawa. Suami tiada bersama kerana perlu menghadiri program lain di kampung.

Waktu mengambil gambar juga meriah. Alhamdulillah sesi fotografi yang ringkas tetapi mendapat kerjasama baik dari semua. Suka sangat!

Pulang dari Tasik Ayer Keroh, kami menumpang Kak Fida untuk ke Masjid Alami MITC. Terima kasih sekali lagi ya Kak Fida dan suami. Malu juga dengan kami 7 beranak. Alhamdulillah muat dalam keretanya. Berkat insya Allah ;)
Dengar khabar, minggu ini ada Playgroup kedua pada hari Sabtu, 27 Oktober 2018. Nantikan pengumumannya dari admin HSGS Melaka. Atau bagi anda yang ingin turut serta dalam komuniti HSGS Melaka, boleh mesej admin di www.wasap.my/60137665084


Jumpa lagi.


Aina Dayana Hilmi
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Fanpage : Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015