Selasa, 13 September 2016

#ReviuBukuAnak 1


Seminggu yang lepas pinjam buku di perpustakaan negeri. Kali ini pergi tanpa Kakak Khaulah sebab dia ada kelas mewarna. Ada Abdullah Naufal dan Asma' sahaja.

Wah, tak sangka si abang kecil ini minat pilih buku sendiri. Buku yang Ummi pilih semua geleng kepala. Grr... Dia pilih empat buah buku siri Petra Sang Panda maka lagi 3 buah buku ummi pilih. Terpaksalah kan, alang-alang meminjam, boleh sampai 8 buah.


Kami pinjam tujuh buah buku :

1. Petra dan Oren Mahalnya
2. Petra Menyelamatkan Gajah
3. Petra dan Wesel
4. Petra Menanam Pokok Mangga
5. Allah Sayang Kita 4
6. Train's Day Out
7. Ann Hunts For Nuts

Tempoh pinjaman ialah 3 minggu. Bermakna 24 September ini perlu pulangkan semula. Jika kita tidak dapat pulangkan pada tarikh tersebut, boleh sahaja telefon pihak perpustakaan dan maklumkan kelewatan dan mereka akan anjakkan sedikit tarikh pulang. Jadi tak perlulah bayar denda. Bagus, kan?

Mari lihat sedikit gambaran buku yang kami pinjam ini :

Ann Hunts For Nuts

Saya suka siri ini. Biasanya jika pergi ke perpustakaan, saya cuba cari buku seperti ini. Bacaan bergred. Mudah dan praktikal untuk latihan membaca anak-anak.Petra dan Oren Mahalnya

Menceritakan Petra yang lapar dan mahu memetik semua buah oren di atas pokok. Kawannya sudah menasihati supaya tidak menjadi tamak. Petra tetap memanjat pokok dan ketika buah sudah banyak dipetik, dia mengalami masalah untuk turun dari pokok pula.

Tiba-tiba sebiji buah orennya terjatuh ke dalam sungai. Petra mahu mencapai buah yang jatuh itu. Akibatnya semua buah yang dipegang turut jatuh dan hanyut ke dalam sungai. 

Malang sungguh nasib Petra. Sudahlah susah payah mengambil buah, kini semuanya sudah tiada. Rakan-rakan haiwan menasihatinya. Dia sedar supaya perlu bersyukur dengan apa yang ada. Akhirnya ada seekor rakannya yang baik hati memberikan buah kepada Petra :)
Allah Sayang Kita Siri 4

Sangat suka dengan buku terbitan Blue T Publication. Penerbit ini memang terkenal dengan produk Majalah Ana Muslim dan Siri Novel Ana Solehah. Ilustrasinya semua comel dan menarik anak-anak terutama anak perempuan.

Dalam sebuah siri ada dua cerita berasingan.

Train's Day Out

Buku ini berkonsepkan "My First Word Book". Ada dua ayat pendek berima dan gambar besar ang ada label perkataan padanya. Seperti train, platform, rabbit, fox, bridge, umbrella dan sebagainya.

Menarik sekali! Boleh juga ubahsuai kepada bahasa ketiga seperti bahasa Arab. Kita boleh tulis dan lekatkan di bawah perkataan tersebut. Tapi ini buku perpustakaan. Tidak bolehlah buat begitu ;) Buku sendiri boleh.Bersambung lagi nanti insya Allah :)


Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Komen

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015