Ahad, 13 Disember 2015

Ibu ayah sebagai "trend setter"

 Seorang tokoh adalah seorang "trend setter" (pemula trend).

Kata-kata Ustaz Umar Muhammad Noor ini (penulis buku Dalam Hati Ada Syurga) membuatkan saya terdiam.

Masya Allah.

Seorang tokoh sangat besar pengaruhnya kepada khalayak. Tutur katanya, akhlak dan kepimpinannya. Mereka ini sebenarnya membawa tugas besar kerana menanggung amanah yang cukup berat.

Penulis melanjutkan nukilan dengan mendatangkan hadis Rasulullah sollallahu alaihi wasallam :

Sesiapa yang memulakan sesuatu perbuatan yang baik (sunnah hasanah), maka ia akan mendapat pahalanya, dan pahala orang-orang yang meniru perbuatan tersebut setelahnya tanpa berkurang sedikit pun daripada pahala mereka. Manakala sesiapa yang memulakan satu perbuatan yang buruk (sunny sayyi'ah), maka ia akan mendapatkan dosanya dan dosa orang-orang yang meniru perbuatan tersebut tanpa berkurang sedikit pun daripada dosa mereka.  (Hadis Riwayat Muslim daripada Jarir bin Abdullah)

Dalam hal ini, saya terbayangkan diri saya sendiri secara khususnya sebagai seorang ibu untuk anak-anak saya.

Apakah "trend" yang dicetak pada anak-anak?

Banyak sungguh kelemahan diri. Allah ya Allah, moga Allah sentiasa pandu diri saya yang lemah ini dalam mencari redha-Nya.

Ibu adalah sekolah yang baik untuk anak-anak. Membaca pelbagai kisah hidup ulama silam dan masa kini semuanya bermula dengan pendidikan yang diperolehi daripada ibu (ayah) di rumah.

Kerdilnya terasa...

Memperkenalkan Allah sebagai tuhan, Islam sebagai agama, Nabi Muhammad sollallahu alaihi wasallam adalah rasul junjungan kita, memperkenalkan kisah hidup para sahabat yang hebat, para ulama, orang soleh, menerapkan akhlak yang baik, memantapkan bahasa Arab, dan senarainya berterusan... untuk pendidikan anak-anak.

Masya Allah. La hawla wala quwwata illa billah.

Setiap daripada kamu adalah pemimpin. Dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang-orang yang dipimpinnya. (Hadis riwayat Bukhari)

Ya Allah, daku memohon keampunan-Mu.

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Ummu Khaulah (Aina Dayana Hilmi)
Instagram : @ainadayanahilmi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015