Isnin, 18 Disember 2017

D'Desa Qaseh Homestay dan Chalet Pengkalan Balak, Melaka


Apabila pelan bercuti "last minute", habis semua tempat ditelefon 😅 Masya Allah. Peringatan buat diri sendiri. 

Beberapa minggu lepas ada cadangan untuk buat family gathering tetapi disebabkan kesibukan dalam minggu itu, saya tidaklah bertanya kembali pada adik-beradik yang lain.

Pada hari Sabtu tersebut, baru saya perasan kebanyakan adik pulang ke kampung. Malah ada yang bertanya mahu bertolak pukul berapa. Alamak 😱

Mahu bergerak selepas Zohor, pukul 1 tengahari baru jumpa tempat untuk kami inap. Subhanallah! 😅 Hampir jam 3.30 petang baru kami bertolak. Sabar sahaja emak saya 😂

D'Desa Qaseh Homestay dan Chalet Pengkalan Balak.

Mereka memiliki sebuah homestay dan 4 buah chalet. Halaman rumah yang sangat luas, mempunyai sebuah gazebo dan ruang parkir berbumbung. Malahan ada pangkin kecil dan sedikit pokok buah-buahan untuk berteduh.

Disebabkan kami agak ramai, alhamdulillah dapat juga menyewa kesemua chalet yang ada. Sesuailah dengan keluarga kecil kami. Setiap bilik ada 1 katil Queen dan 1 katil single, penghawa dingin, kipas, sejadah, 1 bilik air dan televisyen.

Kredit gambar : Facebook D'Desa Qaseh Homestay dan Chalet Pengkalan Balak.

Chalet

Dalam chalet

Meskipun berada dalam kampung, namun tidak jauh dari pantai. Berjalan kaki dalam 5 minit sudah nampak pantai. Naik kenderaan dalam seminit sahaja sudah sampai ke tepi laut.

Malahan, ada sebuah surau berhampiran untuk kaum lelaki pergi solat berjemaah. [Tapi Maghrib pertama kami malam itu, hanya kami sahaja yang solat di situ. Mungkin penduduk lain ke masjid berdekatan)

Disebabkan perancangan saat akhir, maka persiapan makanan pun tidaklah lengkap. Datang pula idea mahu berBBQ malam itu. Maka saya dan suami keluarlah membeli barang keperluan seperti arang, minyak masak, ikan, ayam, bahan perapan dan lain-lain di kedai runcit berhadapan masjid Pengkalan Balak dan Family Store Masjid Tanah.

Kedai runcit di situ agak lengkap. Kagum. Kami ke Family Store kerana mencari bahan aktiviti anak-anak.

Alhamdulillah, semasa BBQ tuan rumah sempat singgah menjenguk kami. Terima kasih Pn Adha dan ibunya yang menyantuni kami selama kami menginap di D'Desa Qaseh Homestay dan Chalet Pengkalan Balak.

Anak-anak gembira sungguh bermain di gazebo chalet. Sempatlah mereka bermain jigsaw puzzle, mewarna, berlakon dan macam-macam lagi permainan yang dicuba.


Kaum bapa sibuk membakar ayam, ikan, sotong dan lain-lain. Manakala kaum ibu sibuk menghidang dan melayan anak-anak kecil.


Keesokannya kami turun awal bersarapan dan berkelah di tepi pantai. Ada banyak warung di sini. Pilihlah yang mana anda selesa. Lama juga kami beri kebebasan anak mandi laut dan bermain pasir.Hampir jam 12 baru kami pulang ke chalet untuk urusan keluar.

Alhamdulillah, satu pengalaman buat anak-anak kami bercuti bersama. Walaupun adik bongsu tidak dapat bersama kerana baru sahaja ditugaskan (posting) di Hospital Melaka, insya Allah lain waktu boleh pergi lagi 😃

Bagi yang berminat, anda boleh layari Facebook D'Desa Qaseh Homestay dan Chalet Pengkalan Balak atau hubungi Pn Adha 017-643 3436. 

RM300 untuk Homestay (1 malam)
RM120 untuk chalet (1 malam)

Apa pun, berhubung terus dengan nombor tertera untuk tempahan. Berbaloi! Insya Allah 😃

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015