Ahad, 10 Disember 2017

Terapi membaca 🌸


Seperti mana nak galakkan anak membaca supaya jadi pencinta ilmu, ummi pun sama kena usaha juga.


What's Up Turks? dan Cikgu Kampung adalah buku bergenre travelog kehidupan. Satu berkisar pengalaman seorang Melayu yang menjadi menantu Turki dan sebuah lagi catatan kemas pengalaman seorang pendidik yang berjiwa besar. Masya Allah.

Tak dapat menahan kolam air mata akhirnya tumpah jua lewat karya penulis berdua ini.

Pn Ayza, anak kelahiran Melaka bertemu jodoh dengan suami dari Turki kini menetap di sana. Banyak sisi budaya dan tempat di sana yang dapat dibaca melalui catatan beliau. Berbaloi dapatkan buku ini. Ada sedikit diajar bahasa Turki, resipi makanan Turki dan petua-petua masyarakat di sana.

Cikgu Kampung.

Saya 'speechless'. Salam hormat buat cikgu ini. Meskipun bertugas jauh di pedalaman tetapi tidak mematahkan semangat untuk mendidik. Seorang guru yang melihat dengan mata hati akan sisi lain anak-anak didik. Sangat terkesan di hati. Barakallahufik cikgu.

Bukan Sekadar Homeschooling oleh Pn Khadijah Gani saya cermati dari muka surat pertama. Teruja! 😉 Sabar, belum habis baca.

70+ Aktiviti Cinta al-Quran oleh Dr Anayasmin Azmi - bukan anak je rambang mata, saya lebih lagi excitednya😄Masya Allah. Sangat membantu ibu yang sibuk berkerja seharian dan meluangkan sedikit masa bersama anak-anak.

Disertakan ayat Quran ke berapa, cara membuat aktiviti, yang penting, gambar jelas, buku bersaiz besar (22.5 x 22.5cm) dan berwarna penuh.

Robo Belajar Tentang Manusia - berkonsepkan pendidikan seksualiti islami.  Gambar jelas, penerangan jelas dan ada aktiviti sebagai sokongan. 

#FitrahHomeLibrary
#bukuke62dan63
#readingchallenge

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.con
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015