Ahad, 16 Oktober 2016

Bengkel Melatih Kanak-kanak MenulisSelalu diperhatikan yang anak-anak kecil sangat suka memegang pensel dan mula menconteng dinding, lantai, buku tulis, baju, kaki, tangan dan sebagainya sehingga menimbulkan kemarahan kita. Haha... kita rasa sangat annoying...

Allahu.. saya juga pernah begitu. Namun, sebenarnya kita boleh mengarahkan anak-anak ini membuat perkara yang betul. Dalam erti kata yang lain melatih mereka - pensel digunakan untuk menulis pada kertas dan buku.

Jadi ibu bapa perlu sediakan kertas dan buku dan perlu selalu ingatkan anak. Kita juga perlu tunjukkan di hadapan mereka bahawa kita menulis dengan pen dan pensel pada kertas dan buku. Lama-kelamaan ia menjadi tabiat dan kebiasaan anak-anak.

Galakkan anak-anak menulis dan "menconteng" kerana ia akan melatih kemahiran motor halus dan imaginasi mereka sebelum benar-benar bersedia menulis.

Buku Melatih Kanak-kanak Menulis yang ditulis oleh Dr Surayah Zaidon sangat bermanfaat sebagai panduan awal ibu bapa, pendidik mahupun mereka yang berminat dengan pendidikan awal kanak-kanak untuk mengajar anak menulis.

Buku ini ditulis hasil pemerhatian dan kajiannya terhadap tulisan anak-anaknya.

Sebenarnya kita perlu merangsang kemahiran motor halus dan kasar anak supaya penulisan mereka lebih baik.

Pn Farah (Instagram : @kiddie_funtime) berkongsi pengalaman menggunakan buku ini semasa beraktiviti dengan anak-anaknya :)


Boleh baca lanjut mengenai buku ini di sini :

Ulasan Buku Melatih Kanak-kanak Menulis

7 Aktiviti Awal Melatih Kanak-kanak Menulis

Oh ya, ada sebuah Bengkel Melatih Kanak-kanak Menulis yang akan diadakan pada 5 November 2016 ini di Perpustakaan Awam Negeri Selangor Raja Tun Uda, Shah Alam. Buku berharga RM45.00 ini diberikan secara percuma kepada peserta bengkel.Boleh juga mendaftar bengkel ini dengan saya. Hubungi 013-361 3516 :)


===========================

Tip latih anak-anak menulis :

* Latih penggunaan pensel = kertas dan buku sahaja
* Sediakan kertas, buku, pensel dengan banyak
* Ibu bapa tunjuk di hadapan anak bahawa menulis pada kertas dan buku sahaja

Semoga bermanfaat.

Aina Dayana binti Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Fanpage : Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Komen

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015