Ahad, 30 Oktober 2016

Bermain Jigsaw Puzzle

Ada banyak kelebihan jigsaw puzzle. Bukan sahaja baik untuk anak-anak tetapi untuk semua peringkat umur.

Selain menjadi permainan yang agak murah dan adakalanya boleh dibuat sendiri, jigsaw puzzle berperanan mengaktifkan fungsi otak dan minda separa sedar kita. Selain memerlukan fokus dan daya tumpuan, ia juga melatih banyak fungsi lain seperti kemahiran berkomunikasi, matematik. logik dan kreativiti.

Saya ada seorang anak buah yang begitu obses dengan jigsaw puzzle. Umum diketahui dalam keluarga kami, dia sangat suka bermain permainan ini. Dia boleh main dengan begitu fokus dan berulang-ulang sehingga demam.Saya tidak tahu signifikan kanak-kanak yang sukakan jigsaw puzzle sehinggalah terbaca perkongsian seorang rakan di instagram akan kanak-kanak jenis pembelajaran visual ini. (Terima kasih @santaihomeschooling ) 

Anak-anak dalam kategori ini :

🌟 Peka kepada warna, bentuk, garisan dan corak. 
🌟 Suka kepada kerja menyusun seperti permainan lego dan susun atur permainan seperti lori dan sebagainya.
🌟 Suka permainan yang memadankan seperti lego, matching picture card dan sebagainya
🌟 Jika menyelesaikan jigsaw puzzle, mereka lebih kepada line dan bentuk jigsaw puzzle berbanding kita orang biasa yang lebih memikirkan gambar mana yang sesuai dipadankan 😄


Mungkin anak buah saya ini kategori visual learner. Bolehlah ajar dia ikut kecenderungan jenis belajarnya 😊

Kami suka bermain jigsaw puzzle keluaran Learning Roots. The Seerah Trail  ini mengandungi 40 keping kad dan apabila siap lebih kurang berukuran 58cm x 87cm. Panjang dan lebar. Memang puas hati main. Saya beli dari Instagram @smileysoulstore.


Ada yang sudah "berlubang" - hilang sudah nama-nama tempat pada jigsaw puzzle ni. Haih..


Sebelum ini pernah beli The Giant Journey (beli dari instagram @sweetlittlefabulous), malangnya ada sekali anak-anak bermain dengan sepupu lain tanpa pantauan orang dewasa, habis semua jigsaw puzzle entah ke mana. Tak tahulah nak menangis ke nak marah ke nak no heart feeling 😝 Haih.. jadi beli set yang baru ini memang kena pantaulah..

Aina Dayana binti Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Fanpage : Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Komen

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015