Isnin, 26 Mac 2018

Apabila terjaga di tengah malam..


Semasa kuliah maghrib bulanan Februari lalu, Dr Ust Umar Muhammad Noor ada berkongsi satu perkara yang boleh kita lakukan tatkala terjaga di tengah malam.

Rupanya ada sunnah Rasulullah sollallahu alaihi wasallam yang boleh kita amalkan.

Amalan bila terjaga dari tidur :

Dari ‘Ubadah bin Shamit radhiyallahu ‘anhu, dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, beliau bersabda,

مَن تَعارَّ من الليل فقال: لا إله إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ ولهُ الْحَمْدُ وهُوَ على كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ، الحمدُ للهِ، وسبحانَ اللهِ، ولا إله إلا اللهُ، واللهُ أَكْبَرُ، ولا حَوْلَ ولا قُوَّةَ إلا بِاللهِ، ثم قال: اَللّهُمَّ اغْفِرْ لي – أو دعا – استُجِيبَ له، فإنْ توضأ وصلى قُبِلتْ صلاتُه

“Barangsiapa yang terjaga di malam hari, kemudian dia membaca :

*لا إله إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ ولهُ الْحَمْدُ وهُوَ على كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ، الحمدُ للهِ، وسبحانَ اللهِ، ولا إله إلا اللهُ، واللهُ أَكْبَرُ، ولا حَوْلَ ولا قُوَّةَ إلا بِاللهِ*

[ *Laa ilaha illallah wahdahu laa syarika lah, lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syain qodiir. Alhamdulillah wa subhanallah, wa laa ilaha illallah, wallahu akbar, wa laa hawla wa laa quwwata illa billah*] Segala puji bagi Allah Tiada sembahan yang benar kecuali Allah semata dan tiada sekutu bagi-Nya, milik-Nyalah segala kerajaan/kekuasaan dan bagi-Nya segala pujian, dan Dia maha mampu atas segala sesuatu, segala puji bagi Allah, maha suci Allah, tiada sembahan yang benar kecuali Allah, Allah maha besar, serta tiada daya dan kekuatan kecuali dengan (pertolongan) Allah, kemudian dia mengucapkan:

*اَللّهُمَّ اغْفِرْ لي*

“Ya Allah, ampunilah (dosa-dosa)ku“, atau dia berdoa (dengan doa yang lain), maka akan *dikabulkan doanya*, jika dia berwudhu' dan melaksanakan solat maka akan diterima solatnya”

Suatu ketika, si adik suka sangat mengusik kakak yang sudah lena.

Hadis Sahih Riwayat al-Bukhari (no. 1103), Abu Dawud (no. 5060), at-Tirmidzi (no. 3414) & Ibnu Majah (no. 3878).

Seingat saya, inilah juga hadis yang beliau ulang di dalam beberapa karya beliau.

Hadis ini membuatkan saya terdiam muhasabah diri. Memang sejak ada baby, diri selalu terjaga di tengah malam kerana bangun menyusukan anak.

Subhanallah. Selain tuntutan memenuhi keperluan anak, saya kira ia sebenarnya reminder Allah atau bantuannya kepada ibu menyusu ini untuk dapatkan pahala beribadah yang sama seperti orang lain.

Umum diketahui, ibu yang ada anak kecil seringkali sibuk menguruskan anak-anak. Sehingga pada satu tahap terasa seperti tidak sempurna ibadah wajib yang dilakukan.

Solat dalam keadaan bimbang, anak menangis terjerit-jerit, anak bergaduh, merangkak keluar bilik, masukkan sesuatu ke dalam mulut, memanjat dan 1001 rasa lagi.

Astaghfirullah. Moga Allah beri kesabaran, kelapangan hati dan waktu buat ibu-ibu menunaikan ibadah fardu dan sunat.

Insya Allah. Tulis semula hadis ini dan tampalkan doa di tempat yang mudah dilihat 👍

Aina Dayana Hilmi
Emel : ainadayanahilmi@gmail.com
Facebook : Aina Dayana Hilmi | Tip Homeschooling Untuk Anak
Instagram : @ainadayanahilmi | @tiphomeschoolinguntukanak

Tiada ulasan:

Catat Komen

Copyright to FITRAH HoMeSchOoLInG
Designed by UMIESUEstudio 2015